Litinové krbová kamna – jaké vybrat

KRATKI Krbová kamna KOZA K8 ASDP s automatickou regulací - černá
Litinové kamna - Litina je Kamnářský vděčný materiál: rychle akumuluje teplo a pak ho dlouho udrží. Specifický způsob výroby - lití - umožňuje originální výzdobu v podobě drobných detailů.

Na litinová kamna je prostě pěkný pohled: už samotný materiál, tmavě šedá, matně lesklá litina působí dojmem, že vydrží věky věků. A není to jen dojem.

Materiál, který nemá chybu

Masivní šedá litina je technická slitina železa s uhlíkem s obsahem vyšším než 2,14% a dalšími prvky (křemíkem, manganem, fosforem a sírou). Vyznačuje se vysokou odolností tlaku a tepelnou vodivostí. Je velmi odolná vůči přepálení, topením se nepoškozuje ani nemění tvar. Litinová kamna v sobě spojují výhody plechových a kachlových kamen: Rychle se zahřejí jako krbová kamna z dvojitého plechu, ale dokážou akumulovat sálavé teplo, které vyzařují ještě dlouho po vyhasnutí ohně jako kachlová kamna.

TOP Produkty

Do obývacího pokoje i do kuchyně

Zajímavé litinová kamna najdete i zde. V nabídce najdete šikovné jednoduché kamna Trenk s bezroštového spalování, které představují ideální volbu na chatu či chalupu, ale i masivní široké kamna s prostorným celolitinovým ohništěm, které můžete koupit ve verzi s výměníkem (Tena Termo) či bez něj (Tena). Nabídku pak doplňuje litinový sporák s troubou, který využijete nejen na vaření a pečení, ale i na sušení a vytápění. Na všechny tyto kamna dostanete záruku 7 let a dovezou vám je až k domu.

Tipy a triky pro začátečníky

Okouzlily Vás litinová krbová kamna nebo sporák natolik, že jste se rozhodli do nich investovat? Nebudete litovat, vložené počáteční náklady se vám rychle vrátí v ušetřených nákladech na vytápění. A my vám nabízíme pár tipů, jak topit bezpečně a úsporně: • Topte jedině dobře proschlý dřevem, to má daleko vyšší výhřevnost. Také méně kouří, takže tolik neušpiní sklo na dvířkách. Nejlepší, ale také nejrychleji hoří bříza a smrk, které jsou vhodné na podpal. Nejvyšší výhřevnost má tvrdé dřevo dubové nebo bukové, které vydrží hořet krásně dlouho. A nejkrásnější voní dřevo z ovocných stromů. • Kromě dřeva lze v krbových kamnech topit také dřevními peletami či briketami, které se vyrábějí z dřevěné nebo rostlinné biomasy, a uhelnými briketami. • Jako přikládat, aby to nekouřilo? Před přiložením uzavřete všechny přívody vzduchu do kamen. Dvířka otevírejte pomalu. Jak již bylo zmíněno, přikládejte jen vyschlé dřevo (nejlepší, pokud jej necháte někde v kůlně vyschnout alespoň dva roky). A dávejte ho až na žhavé uhlíky, ne do otevřeného ohně. • Jsou krbová kamna bezpečné? Pokud vám je instaluje odborník, tak ano. Musíte jim však ponechat prostor, protože vydávají silný žár. Nábytek a elektroniku umístěte alespoň 80 cm od čela kamen a 40 cm od jejich boků. V blízkosti kamen by také neměly pobíhat malé děti. • Jak dlouho vydrží? Kvalitní krbová kamna mohou sloužit bez oprav desítky let, záleží na tom, jak s nimi budete zacházet. Měli byste však zvolit model s dostatečně dlouhou délkou záruky od prověřeného výrobce. • Správná prodejna nabízí také příslušenství: Kouřovina (trubky, kolena, obruče), čističe skla, vysavače popela, krbové nářadí. Mountfield vám k tomu navíc dodá bavlněné rukavice - takže můžete topit doslova a do písmene v rukavičkách.